Brutális aránytalanságokat eredményez a Fidesz új fővárosi javaslata

2014. május 30. 17:08

A választás egyik legfőbb elve az arányosság kőkeményen csorbul. Így ne parázzon az ellenzék, hisz ez a javaslat egyszerűen nem mehet át az alkotmánybíróságon.

2014. május 30. 17:08
balközép
Piroslapok

Kósa Lajos az Egyenes Beszédben azzal érvelt, hogy semelyik másik településen sem listás választással választják meg a képviselőket.

Nos ez az érv nem igaz. Hisz, a megyei önkormányzatoknál igen. Ok, de a megye az nem település... mondaná Kósa. Viszont a 10 ezer lélekszám alatti települések azok már igen. Ott bizony nincsenek választókerületek, hanem egy listás választási rendszerben kerülnek kiválasztásra a képviselők. Igaz, más mint a fővárosban.

A másik szakmai hiba a javaslatban, hogy brutális mértékű aránytalanságokat eredményezne.
A legkisebb választókerület Soroksár lenne a maga 19 ezer lakosával, míg a legnagyobb Újbuda 145 ezer fővel. Egy újbudai szavazata kicsit több mint hétszer érne kevesebbet, mint egy soroksári emberé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2014. június 01. 07:23
Hülye gyerek, ha az aránytalanságok egyik pártnak kedveznek, akkor a másik párt is élvezné ezt az előnyt. De nektek az a bajotok, hogy nincs olyan szisztéma amivel nyerhetnétek, csak nyivákoltok, pedig ez aztán nem tetszik a választóknak.
puszika
2014. május 31. 20:02
Az már most látszik,a bukottak foggal körömmel védig a menekülő utvonalakat!!
Akitlosz
2014. május 31. 16:15
"semelyik másik településen sem listás választással választják meg a képviselőket. Nos ez az érv nem igaz. Hisz, a megyei önkormányzatoknál igen." A megyei önkormányzat mióta település? Ráadásul nem igazán van gyakorlati jelentőségük a megyei önkormányzatoknak, lényegében nincsen hatalmuk. Nem igazán vannak tele a TV híradók a megyegyűléseken folyó parázs vitákkal. A megye rendszer csak történelmi hagyományként maradt meg, de lényegében már nagyon kiüresedett. A megyei önkormányzatok nem tényezők. --- "Viszont a 10 ezer lélekszám alatti települések azok már igen. Ott bizony nincsenek választókerületek, hanem egy listás választási rendszerben kerülnek kiválasztásra a képviselők." Ez egyáltalán nem igaz. Ez sem. Nincsen semmiféle listás választás. A település egy körzet és a legtöbb szavazatot kapott X számú jelölt lesz önkormányzati képviselő. Egyszerű, de nagyszerű rendszer, a parlamentet is így kellene választani megyénként. Semmiféle listás választás nem létezik a falvakban. Gyanítom, hogy a szerző nem szavazott még 10 000 fő lakosság szám alatti településen.
mustármag
2014. május 31. 14:19
A fővárosi testület jelenleg, állam az államban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!