A béremelésről

2016. november 26. 09:29

Gratulálunk: a kormány vonakodva ugyan, de elismerte, hogy az alkalmazottaknak is lehetnek legitim érdekeik, bár az alkalmazottak nem jelentéktelen részének a szűrét épp most teszi ki az állam a közigazgatásból, az úgynevezett közszférából.

2016. november 26. 09:29
Tamás Gáspár Miklós
HVG

„Mindezt elismerve, mégis gratulálunk: a kormány – a följebbi megszorításokkal – vonakodva ugyan, de elismerte, hogy az alkalmazottaknak (»a bérből és fizetésből élőknek«, hogy a közkeletű, butácska eufemizmust használjuk itt az érthetőség kedvéért) is lehetnek legitim érdekeik, bár az alkalmazottak nem jelentéktelen részének a szűrét épp most teszi ki az állam a közigazgatásból, az úgynevezett közszférából. (Az ürügy »a bürokrácia csökkentése«.)

(…) 

Ha már némileg vonakodva elismertük az általunk nem nagyon kedvelt kormány viszonylagos érdemeit, hozzuk szóba egy másik elég jó húzását: a magyar-szerb barátkozást. Természetesen itt két marginális helyzetbe szorult kormányzat (a szerb kormány vezetőinek múltja, a magyar kormány vezetőinek pedig a jelene vet föl kétségeket, nem beszélve a kizárólagos hatalomgyakorlás párhuzamairól ebben a két országban) egymásra utaltsága is szerepet játszik, de a szomszédainkkal szembeni sovén ellenségeskedés minden, még oly kényszerű enyhülése is üdvözlendő. Az is kétségtelen, hogy szükség van a Magyarországot a Balkán-félszigettel, a Balkánt pedig Közép-Európával összekötő tisztességes vasútvonalakra és autópályákra – ezekre Románia irányában is szükség lenne, de az atlantista és EU-lojalista román kormány nem jó partner Orbánnak, meg útban vannak a kölcsönös előítéletek és kétoldalú bizalmatlanságok is, amelyeket Szerbia esetében sikerült leküzdeni. De ahogy ez lenni szokott, ha Szerbiával javul a magyar állam kapcsolata, akkor a szintén szomszédos Horvátországgal és Szlovéniával romlik, de ezért elsősorban nem a magyar állam a felelős, hanem a »jugoszféra« áldatlan belső viszonyai. (Mellesleg Horvátország tekintélyelvű, hipersoviniszta átalakulása, amelyről a magyarországi közvélemény Kelet-Európa iránti jeges közönye miatt itt keveset tudnak, fölöttébb aggasztó és rendkívül ellenszenves. Ismét kiviláglott, hogy a nacionalisták – az olyanok, mint Aleksandar Vučić és Orbán Viktor – nagyon könnyen megegyeznek egymással, anélkül, hogy a szokványos uszítások politikai hasznáról le kellene mondaniuk. Persze az is segít, hogy a két államférfiú lojalitásának billegése a Nyugat és Oroszország között valamelyest egymásra utalja őket.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyest
2016. november 26. 19:52
,,gratulálunk''? Mi végett a többes szám, Miklóskám?
Agnieszka
2016. november 26. 18:39
TGM, mégha valamit dicsér, akkor is rúg egyet a kormányba. A járulék csökkentés minden vállalkozásra vonatkozik, csak a társasági adónál jártak jobban a multik, mert a kkv-k eddig is csak 10%-ot fizettek, ha fizettek egyáltalán. Nekik ráadásul ott volt és van a kiva ,ami a most csökkentett szociális adót (régebben tb járulék) és a társasági adót kedvezően kiváltotta. De tény, hogy ők valamit még érdemeltek volna. Amit a magyar-szerb és magyar román viszonyról ír az a szokásos szamársága és hazudozása a diktatúráról meg az atlantizmusról. A románok nem akarnak kapcsolatot fejleszteni, A tolvaj rossza lelkiismeretét naponta ébreszti fel a határ menti és székelyföldi tömb magyarság léte, a szerbek ezt a kérdést már sajnos "megoldották". A második világháború utáni kollektív népirtás, utána meg az erőszakos betelepítés a volt Jugoszláviából, az erőszakos katonai behívások egy olyan háborúba, amihez a magyaroknak semmi köze nem volt, mind ahhoz járultak hozzá, hogy a maradék magyarság már kevésbé veszélyes a nagy- szerb álmokra. Ne felejtsük ,hogy 100 éve az elcsatolt Bácska és Bánát területén a szerbek még relatív többségben sem voltak a domináns magyar-német-szerb hármasban. Persze TGM-től ilyen elemzést hiába is várunk.
Korrupt Kornél
2016. november 26. 18:18
figyelj gázsi, mocskolódtok, hogy nagy a bürokrácia, amikor csökkentenék, akkor az a bajotok, hogy kitesznek emberkéket a helyükről. Mit akartok? MI legyen? példa: önkormányzat 2 alkalmazottja elmegy az automatához kézni. De csak az egyik vesz kávét, megiszogatja, visszamennek. Pár perc múlva megint ketten jönnek, az egyik az, aki nem ivott az elöbb. Most ő iszik, új kísérője nem. Sok munkájuk lehet... létszámcsökkenés esetén meg lehet sírni és átkozódni.
Lolka-Bolka
2016. november 26. 17:14
te rohadt fasszopo roman berretego gecy , hat a jo kurva anyad . Soha nem hallottunk toled kritikat az olahokkal szembe , soha nem vedted a magyarokat ott Erdelyfoldon , te mocskos internacionalist spanyolos-szamuely-AVH gecy ... hogy dogolnel mar meg te fereg hazug gazember ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!