A Bizottság esete a vakcinagyártókkal

2021. február 08. 14:39

A nagy gyógyszergyártók simán beviszik az erdőbe az Európai Bizottság bizonyára rendkívül felkészült jogászait.

2021. február 08. 14:39
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton
Vendégszerző

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója

 

A minap járta be a hír Európát, miszerint az Európai Bizottság olyan szerződésnek látszó tárgyat írt alá a nagy gyógyszergyárakkal a koronavírus elleni vakcina leszállításáról, amiből csak három dolog hiányzott:

a határidő, a leszállított mennyiség és a jogi kötelezettségvállalás a gyártók részéről.

Történt ez akkor, amikor a Bizottság és az európai mainstream sajtó „vakcina-nacionalizmussal” gyanúsított minden olyan tagállamot, amely a közös beszerzési mechanizmuson kívüli beszállítókkal akart tárgyalni, hogy lakosságát mielőbb védettséghez juttathassa, és ezzel újraindíthassa gazdaságát, és úgy általában a normális életet.

A jövőre nézve ez a jelenség három fontos tanulsággal szolgál.

Egyrészt, igazán szórakoztató látni, hogy a nagy gyógyszergyártók (akik nem mennek a szomszédba egy kis csibészségért, hogy finoman fogalmazzunk) simán beviszik az erdőbe a Bizottság bizonyára rendkívül felkészült jogászait, és aláíratnak velük egy olyan szándéknyilatkozatnak is csak nehezen nevezhető papírt, ami alapján a Bizottság máris elkezdi az előleg átutalását.

Az ötlet maga, miszerint az EU 27 tagállama közösen szerezzen be vakcinát, nem rossz, hiszen ezzel valóban erősíteni lehet az európai szolidaritást, és a kisebb tagállamok (így hazánk is) jobb pozícióból tárgyalhat a beszerzés során. De ha valaki a big pharmával tárgyal, akkor jobban teszi, ha az apróbetűs részt is ötször elolvassa, nemhogy a dokumentum címét és törzsszövegét.

A nagy sietségben ezt viszont elfejeltették a brüsszeli szakértők, cserébe mindenkit az uniós szolidaritás felrúgásával vádoltak, aki vagy szóvá tette ezt a furcsaságot, vagy a közös beszerzés problémái miatt (hiszen még csak szerződésünk sem volt) esetleg alternatív forrás után nézett.

Másodszor, világosan látható, hogy az EU előtt álló következő nagy kihívást

a lovagiasságot és a közérdeket még a gyógyszergyáraknál is kevésbé szem előtt tartó globális tech óriáscégek jelentik,

amelyekről az elmúlt két hónapban bebizonyosodott: teljes szemérmetlenséggel nyúlnak bele országok politikai folyamataiba, ha az üzleti érdekeik vagy politikai érdekeik úgy kívánják.

Az EU – egyébként dicséretes módon – elítélte ezeket a döntéseket és megerősítette a szólásszabadság fontosságát, ami az uniós vezetők szerint azokra is kiterjedő alapjog, akikkel éppen nem értünk egyet. Viszont a hétpróbás techcégeket egy fokkal nehezebb lesz korlátozni, hiszen őket nem lehet például posztolás-exporttilalommal vagy piaci hozzáférés-korlátozással nyomás alá helyezni. Ha pedig több adót vetnénk ki rájuk, akkor átteszik majd a székhelyüket Luxemburgba, és bottal üthetjük az állami bevételek nyomát.

De egy ilyen felkészült jogi csapattal bizonyára könnyen megugorja majd a Bizottság ezt a lécet is,

csak a végén nehogy egy szalvétát írjanak majd alá.

Harmadszor: ezért az uniós baklövésért az égvilágon senki sem fogja vállalni a politikai felelősséget. Valójában ez a közös válságkezelés igazi rákfenéje: a Bizottság jön, megy, intézkedik, szerződéseket (vagy annak látszó tárgyakat) köt, eladósodik, kiosztja a tagállamokat, ha valamit nem úgy csinálnak, mint Brüsszel szerint kellene (például ha egy tagállam a németek előtt egy héttel egyezik meg az oroszokkal a vakcináról, vagy egy tagállami vezető úgy gondolja hogy a demokrácia nem csak liberális lehet).

A Bizottság politikát próbál csinálni valódi politikai felhatalmazás nélkül, az uniós jog palástjába öltözve akkor is, amikor éppen az egyébként nem túlságosan részletesen és tudományosan körülírt jogállamiságot kéri számon az egyes tagállamokon.

Ez a bátorság viszont csak addig tart, amíg nem kell valódi felelősséget vállalni semmiért, és el lehet technokratáskodni a valódi válaszokat is.

Fake it ’till you make it – mondja a művelt amerikai, erre látunk most nagyszerű és látványos példát Brüsszel részéről.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2021. február 09. 12:19
"Az ötlet maga, . . . . , nem rossz . . ." Kár, hogy az ilyen évszázados ötletek szerzöi anonymek maradnak. Ehhez hasonló minöségü ötlet volt 1950-ben a gyapottermesztés hazánkban.
Kriszta67
2021. február 09. 09:03
A kormányokat meg a gyógyszerlobbi által megvett szemétláda orvostanácsadóik vitték be az erdőbe. https://www.nst.com.my/opinion/letters/2021/02/663893/approve-ivermectin-plan-b-vaccination?fbclid=IwAR27FzJ1PAcpuED17xddPZYYP_THFQnwkEbZb3_uzG8AGfU7moYvRsuWt3U
legkisebbek közül
2021. február 09. 00:15
Miközben magunk későn szigorítottunk, amit pedig megléphettünk volna korábban is, ahogyan az egészségügyben dolgozók ezreit is megtarthattuk volna, sokakat azok közül, akik kiléptek, elmentek s most hiányoztak az ellátásból, ha bizonyos dolgokat másként priorizáltunk volna, más dolgokra fordítottunk volna humán és anyagi erőforrásokat. Nem csodálkozhatunk, hogy megteltek kórházaink s emberi kapacitásainkat, lehetőségeinket túlnőtte a probléma, s annyian haltak meg eddig is, amivel senki nem számolt. Erről "vendégszerzők" sem írnak, a mandineren sem, szintén nem véletlenül.
legkisebbek közül
2021. február 09. 00:04
Tavaly nyáron sehol nem álltunk. Most pedig ott tartunk, hogy kifejlesztettek egy csettintésnyi idő alatt és Európába 2021-re leszállítanak több milliárd megbízható vakcinát, amivel be is olthatunk mindenkit - 450 milliós közösségben az érintetteket. Nem évek vagy egy évtized múltán, mint más esetekben, korábban, hanem lényegében egyetlen év alatt. Ez a nem semmi eredmény, amit sokan nem hittek volna még tavaly tavasszal, amikor tombolt s aratott a halál Európában s százmilliók húzták meg magukat otthonaikban. S ezen esetben Európa/EU közösségének még arra is volt figyelme, hogy szolidaritást vállaljon, oltási stratégiájába fektetve, hogy a szegényebb, hátrányos helyzetű országokat is támogassa EU határokon kívül, hogy azon irányokba is jusson segítség. Támadni kell az EU-t/Brüsszelt, ellene hangolni másokat, mert ezek olyan dolgok lényegében, amelyek nem érdemelnek szót, semmit nem jelentenek adottak számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!