Mi most a magyar stratégiai érdek?

2022. március 16. 15:38

Most nincs olyan, hogy marhaságokat beszélek egyik nap, aztán elnézést kérek érte.

2022. március 16. 15:38
null
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Facebook

„A mai zűrzavaros nemzetközi helyzetben a biztos stratégiai elrugaszkodási pont: Magyarország érdeke. Minden konfliktusos helyzetben (is) ezt a kérdést kell feltennünk: mi szolgálja hazánk érdekét? Nyilvánvalóan az, ha a magyar emberek biztonságát tartjuk szem előtt, nem próbálunk megfelelni hatalmi nyomásoknak és kimaradunk a háborúból. Most is érvényes a mondás: »soha ne harcolj olyan háborúban, amit nem te robbantottál ki!«

Hogy ezt a célt el tudjuk érni, erős és stabil vezetésre, józan észre, stratégiai intelligenciára és nyugalomra van szükség. Igen, a békéhez erőt – is  – kell mutatni. Igen, »gyenge nép nem kap békét«.

És bárkinek bármi is legyen az alapvető pártpolitikai preferenciája, az elmúlt 12 év azt bizonyította, hogy fenti, jelen helyzetben nélkülözhetetlen politikai képességek ma a jobboldal birtokában vannak. Ma az Orbán Viktor vezette kormányzat az, amely garantálni tudja Magyarország békéjét és biztonságát. Nem (csak) azért, mert »jobboldali«, hanem mert a szükséges tudás, bölcsesség és tapasztalat ezen az oldalon összpontosul. Ez az oldal a magyar érdekből indul ki, oda vezet vissza mindent – és bár a liberálisok ezt »önző« dolognak tartják, valójában ők azok, akik meg akarják fosztani a magyarokat attól, hogy saját sorsukról józanul gondolkodhassanak.

A baloldalon zűrzavar, káoszos nyilatkozatok, kirakatemberek perctriumfálása, össze-visszaság van. Az elején a Kétfarkúakat gondolta az ember viccpártnak, de mára Márki-Zay átvette a szerepüket. Ez persze tűnhet mókásnak, lehet rajta mosolyogni – míg ellenzékben van. Ott sok minden megengedett – arcoskodni lehet, felelősség nincs.

De most háború van a szomszédban, energiaválság és a gazdasági szankciók hatásai fenyegetnek. És ez nem tréfadolog. Ez most valóban »nem amatőrök órája, ez most nem a dilettánsok ideje«. Most nincs olyan, hogy marhaságokat beszélek egyik nap, aztán elnézést kérek érte, hogy »nem is úgy gondoltam«. Ilyen időkben egy szó félig már tett. És most nem engedhetjük meg magunknak az utólagos magyarázkodás baloldali luxusát.

Az egyik opció tehát béke és a biztonság - többek között gyermekeink biztonsága. A másik alternatíva a bizonytalanság, a kesze-kuszaság, a kapkodás – és egy rossz mozdulat sodort már háborúba népeket.

Ezt tartsuk észben április 3-án!”

Nyitóképen a március 15-i Békemenet. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. március 16. 23:59
Az elmúlt 12 év azt bizonyította, hogy olyan kormánya van Magyarországnak, amely békében is háborúzik, csatázik, harcol, puskaporozik "Brüsszel" ellen. Persze csak szájhős szinten. Brüsszelben kussol és megszavazza a Magyarország érdekeivel ellentétes szankciókat. Ez a kormány és a vezetője komolytalan a béke követének.
Akitlosz
2022. március 16. 23:57
A stratégiai érdek Kárpátalja hazatérése, az egykor volt Ukrajna így is, úgy is szétesik, már ma sem a régi. Ráadásul ezzel az EU és a NATO is jól járna, Oroszország simán elfogadná cserében az orosz érdekek elismeréséért. Amúgy ez tűnik jelenleg a legkönnyebben megvalósítható tartós békét hozó megoldásnak. Ukrajna felosztása. De Amerika sajnos a háború fenntartásában érdekelt.
Voltkocsmáros
2022. március 16. 20:34
Legyünk őszinték,Magyarországon két tábor van.Az egyik mindig külföldi segítségért könyörög a hatalomra kerülésért,a másik küzd a magyar független demokráciáért.Ápr.3.Döntsön a nép
Draco Paladin
2022. március 16. 19:44
Hát ha nem a dilettánsok ideje, akkor a dr miniszterelnökúr, aki egy számítógépet nem tud bekapcsolni, akár el is takarodhatna az anyja retkes picsájába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!