Jól gondolja meg, tart-e macskát, komoly baja lehet belőle

2023. december 09. 21:32

Ha valaki gyerekkorában macskák közelében volt, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála skizofrénia a Toxoplasma gondii nevű parazitának való kitettség miatt.

2023. december 09. 21:32
null

A macskatartás megduplázhatja a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kockázatát, legalábbis egy tanulmány szerint, amelyet az Index ismertetett. Ausztrál kutatók 17, az elmúlt 44 évben megjelent tanulmányt elemeztek, amelyek 11 országból, köztük az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból származnak, és összefüggést találtak a tág értelemben vett macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kialakulásának megnövekedett esélye között.

Az összefüggés kicsi, de bizonyítottnak tűnik, bár csak kevés embert érint. 

A tanulmányok többségében megállapították, hogy ha valaki gyerekkorában macskák közelében volt, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála skizofrénia a Toxoplasma gondii nevű parazitának való kitettség miatt. Ez egyébként egy többnyire ártalmatlan parazita, amely a nem megfelelően átsütött hús vagy szennyezett víz útján terjedhet. 

Egy fertőzött macska harapása vagy ürüléke szintén átviheti a T. gondiit, amely a testünkbe jutva beszivároghat a központi idegrendszerbe, és befolyásolhatja a neurotranszmittereket. De a parazita összefüggésbe hozható a személyiségváltozással is, 

a pszichotikus tünetek megjelenésével és egyes neurológiai rendellenességekkel, köztük a skizofréniával.

A kapcsolat azonban nem bizonyítja, hogy a T. gondii okozza ezeket a változásokat, vagy hogy a parazita a macskáról jutott át az emberre. Az új elemzés azonban szignifikáns összefüggést talált a tágan értelmezett macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek fokozott kockázata között.

Nyitóképünk illusztráció: Ruhába öltöztetett macskák Fredi Lugina Priadim 39 éves indonéz kisállatruha-szabász műhelyében a nyugat-jávai Bogorban 2020. december 2-án. MTI/EPA/Adi Weda

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. december 10. 14:59
A cikkírókat kellene távoltartani az emverektől De a számítógéptől is.
tundepasztor
2023. december 10. 10:54
Ez egy újabb uszítás a cicák ellen! A toxoplazmozist nemcsak a cicáktól lehet elkapni,a sertéshústól is!! A cicák,.ha tisztán vannak tartva, nem fertőznek! Evés előtt kezet kellene mindenkinek mosni!! Ennyi a titka! És az emberek vajon mennyi fertőző cuccot hordoznak okosok???😡😡😡
2023. december 10. 10:06 Szerkesztve
Elmentek a lapos sunyiba! A madaraktól is lehet halálos betegséget kapni, rizsföldeken való munkától is, sőt egymástól is elkapjuk a Covidot, leprát, pestist! Egy dolgot kell szem előtt tartani: a természettel (beleértve az állatokat is) harmóniában kell lennünk. Az állatok állatok, nem csinálunk belőle embert, mert az ember sem akar állat lenni - ha normális - és az állat sem ember lenni! Ez is csak arra bizonyíték, hogy mennyire elszakadt az emberiség a természettől és a normalitástól! Megvetem azokat, akik embernek öltöztetik a kedvenceiket ahelyett, hogy állathoz méltó életet biztosítanának neki!
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. december 10. 08:18
tehát az emberek előtt vagy közben (ukrajnában megkezdték) a macskákat kell kiirtani, ha jól értem, aztán a kutyákat arra kell vigyázni, hogy azelőtt legyen kiirtva minden élőlény mielőtt az utolsó ember is megdöglik, mert akkor nem lesz, aki a tudósok munkái alapján agyonverje az utolsó halat madarat emlőst stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!