Az egész világ a csodájára jár – Magyarország is erre az útra lépett, mégis támadják

2024. április 08. 21:01

Bár az egész világon pozitív példaként hivatkoznak a szingapúri tehetséggondozásra, Európában politikai indíttatásból egyesek élesen kritizálják a hasonló alapokon működő rendszert, amely ingyenes képzést biztosít földrajzi, anyagi, társadalmi vagy kulturális helyzettől függetlenül.

2024. április 08. 21:01
null
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Roslan Rahman

Számos területen jár a világ Szingapúr csodájára: a mindössze 5,5 millió lakossal rendelkező ország vezető szerepet tölt be a globális gazdaságban, a bolygó harmadik legnagyobb pénzügyi központja, legfontosabb logisztikai centruma, a fintech-szektor meghatározó szereplője. Emellett az oktatási rendszere a legnépszerűbb pozitív példák egyike a nyugati társadalomban, tehetséggondozása pedig azon az elven alapszik, amit Magyarországon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is képvisel.

Szingapúrban a harmadik osztályosok körében kétfordulós tehetségazonosítást végeznek el, amelynek segítségével az intellektuálisan tehetséges gyerekeket igyekeznek felfedezni – ennek részleteit a Gordon Győri János által szerkesztett „A tehetséggondozás nemzetközi horizontjai” című könyv is elemzi.

A legjobb teljesítményt nyújtó 1 százalék

Az Oktatásügyi Minisztériumban működő tehetséggondozási főosztály által irányított Gifted Education Program (GEP)

világviszonylatban is a legfontosabb tehetséggondozásra fókuszáló projektek egyike.

A harmadik osztályos mérések során legjobb teljesítményt nyújtó 1 százalék, évente 4-500 diák vehet részt az egyébként dollármilliárdokból működő programban.

A középiskolai GEP-ot 2004-ben vezették be, a teljes folyamat lényege pedig az, hogy a hatéves képzést elvégzők felvételi vizsga nélkül folytathatják valamelyik junior college-ben, majd a nemzetközi érettségin (IB) mutathatják meg tudásukat, hogy aztán a világ legjobb külföldi egyetemeire nyerjenek felvételt.

A GEP módszereit és irányait rendszeresen felülvizsgálják, mérésekkel és kutatásokkal igyekeznek tökéletesíteni, miközben a kiemelkedő fiatalokat esettanulmányokkal elemzik, hogy a lehető legjobb oktatást kaphassák. A diákok a normál képzésnél szélesebb, mélyebb tudást biztosító, tantárgyspecifikus fejlesztőprogramokon vehetnek részt, központilag szervezett külföldi tanulmányi utakon szerezhetnek nemzetközi tapasztalatokat, illetve indulhatnak az akadémikus irányultságú versenyeken.

Adókedvezmény és illetékmentesség a tehetségekért

Szingapúrt a könyv alapján tehetséggondozó államnak látják, a törvény adómentességet biztosít a külföldi tehetségek országba költözésével kapcsolatos minden költségére vonatkozóan, valamint illetékmentességet élveznek a tehetségek teljesítményét bemutató rendezvények. Minden költség mellett az állam biztosítja a kollégiumi férőhelyeket is: a tanulóknak 17 évesen ajánlott beköltözniük, hogy aztán egy éven keresztül kizárólag a kutatási projektekre koncentráljanak, emellett kapcsolatokat alakítsanak ki, hiszen ma már ez a folyamat nem magányos tevékenység, többnyire munkacsoportokban zajlik.

A kutatás fontosságáról beszélt egyébként a Mandinernek adott interjúban Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, az MCC technológiai jövők műhelyének vezetője, aki diákjaival nemrég épp Szingapúrban járt, hogy minél többet tudjanak meg a fintech-szektorban betöltött szerepéről.

Ezt is ajánljuk a témában

Elkötelezetten a nemzet szolgálatában

A nemzetközi pedagógiai kutatások alapján kiemelkedően hatékony GEP hivatalos célkitűzései között szerepel az intellektuális mélység és a magasabb szintű gondolkodás fejlesztése, a produktív kreativitás ápolása, az önálló, élethosszig tanuláshoz való hozzáállás kialakítása, valamint fokozza az egyéni kiválóságra irányuló törekvéseket.

Emellett hangsúlyozottan erős társadalmi lelkiismeretet és elkötelezettséget kell kialakítani a nemzet szolgálatában, a GEP végzőseitől elvárják, hogy képzésüket követően Szingapúrban dolgozzanak bizonyos ideig az ország érdekében.

Térítésmentes programok Kárpát-medence-szerte

Magyarországon hasonló elvek mentén működik az MCC, hiszen a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményeként az ország iránt elkötelezett, a helyi közösségekért tenni akaró, honfitársaikért és a környezetükért felelősséget érző fiatalokat támogatja abban, hogy a bennük rejlő tehetséget kibontakoztathassák és azt saját maguk, hosszú távon pedig a magyarság javára kamatoztathassák.

Célja közreműködni egy olyan tehetséges, széles látókörű, nyelveket beszélő, nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett, patrióta nemzedék formálásában, amely a magyar érdekeket képviselve – a globális verseny közepette – részt tud venni a magyarság jövőjét meghatározó hazai és nemzetközi vitákban.

A szingapúri példához hasonlóan az MCC-nél sem számít a tehetségek földrajzi, anyagi, társadalmi vagy kulturális helyzete: közcélú, teljesítményelvű programjai Kárpát-medence-szerte 28 helyszínen, több mint 7300 diák számára teljesen ingyenesek.

Politikai indíttatású támadások Európában

Ami nagy különbséget jelent, hogy míg Szingapúrban az elemzések szerint mindent elsöprő támogatottsága van a tehetséggondozásnak, addig Európában egyesek – főképp politikai indíttatásból – támadják ezt a modellt.

Németországban például az állami pénzből működő akadémiai alapítvány vezetősége megijedt egyetlen liberális újságírótól, ezért nem engedi, hogy ösztöndíjasa, az MCC brüsszeli központjának kutatási igazgatója, Werner J. Patzelt professzor a konzervativizmusról tartson előadást.

Ezt is ajánljuk a témában

A napokban a Telex tett közzé egy cikket „Kiszivárogtak az MCC luxusköltései” címmel, amire Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy reagált:

Kiszivárogtak? Azaz megnézték a nyilvánosan is elérhető adatokat. Luxusköltés? Azaz a költségvetés 0,3%-át költjük több száz diák térítésmentes részvételével zajló téli táborra és 2%-át évi majdnem ezer rendezvény cateringjére. Emellett sokat költünk komoly nemzetközi előadók meghívására és a diákokat rengeteg, szakmailag páratlan fejlődést biztosító külföldi útra visszük. Bizony, erről beszélünk évek óta. Ez ám a tényfeltárás! Köszi, Telex!

Sőt, az ATV stúdiójában maga a szerző is dicsérte az MCC-nél zajló munkát, hiszen azt mondta, minden rendezvénye átlagon felüli színvonalon történik, és nem is az a cikknek a legfontosabb része, hogy „ez luxus lenne”, amit a diákokra költenek, mert a tehetséggondozó intézménynek ez a dolga.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­­­ ­­­l­á­n­y­o­k­­­ ­v­á­­r­n­a­k­­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­𝗡
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. április 09. 04:42
Ron Klein Biden zsidó kabinetfőnöke mit ír a Mandinernek, vagy inkább, ki az az idióta, aki ezen a néven ír?!
Beszélgető
2024. április 09. 01:54
Zokni: “ Vagyis társadalmilag az a hasznos, ha az integrációt erősítik, és a hátrányos helyzetűek leszakadását szorítják vissza.” A társadalmi béke szempontjából kívánatos, hogy ne legyen túl nagy a leszakadó réteg. Ezt lehet úgy segíteni, hogy az átlagos képességű csoportokba bevisznek párat a lemaradókból, de a fröccsöt sem szabad túl hígra készíteni, mert nem fogják majd meginni! A kiemelkedő képességű fiatalok fogják megalkotni a világunk eljövendő találmányait. Ha nem képezzük ki őket most sok pénzért, akkor jó eséllyel jövőnk sem lesz!
Zokni
2024. április 09. 00:09
Ez az elitképzés szofisztikált megfogalmazása. Ami sem nem igazságos, sem nem gazdaságos. (És: “…akadémiai alapítvány vezetősége megijedt egyetlen liberális újságírótól, ezért nem engedi, hogy ösztöndíjasa, az MCC brüsszeli központjának kutatási igazgatója, Werner J. Patzelt professzor a konzervativizmusról tartson előadást.” - ez mi!? A “konzervativizmus” nem tisztán politikai orientációs téma? És mi az, h az MCC brüsszeli központja? Az nincs meg, h az MCC illegitim pénzből működik?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!