Nem kell fizetni az áramért Észak-Koszovóban

2022. augusztus 26. 13:30

A Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije – EPS) négy vállalata, amelyek Koszovó területén találhatók, évente több milliós veszteséget termel. Egyelőre egyik sem folytat rendeltetésszerű tevékenységet, hiszen a többségük nem rendelkezik koszovói működési engedéllyel.

2022. augusztus 26. 13:30
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A szerbiai közvállalat fizetési listáján mégis szerepel 3300 olyan személy, akiket ezekben a vállalatokban alkalmaznak, és a havi járandóságukra az EPS csak 2021-ben 42 millió eurót különített el, közölte a szerbiai Pénzügyi Tanács a júliusi jelentésében.

Az Elektrosever a legfiatalabb veszteségtermelő

A Szabad Európa Rádió sorba vette ezeket a vállalatokat, és rámutatott, hogy az EPS által alapított vállalatok közül csupán a 2016-ban alapított Elektrosever vállalat rendelkezik koszovói működési engedéllyel. Ennek a vállalatnak kellene Koszovó északi, többségében szerb lakosságú területén biztosítani az áramellátást, illetve kifizettetni a szolgáltatást is. Ám egyelőre nem működik.

Koszovó északi területein:

Szeverna Mitrovicában, Zvecsaneban, Zubin Potokban és Leposzavityban a lakosság 1999 óta nem fizet az elfogyasztott villanyáramért.

A koszovói villamos energia továbbításáért és piacáért felelős vállalat (KOSTT) adatai alapján a veszteség csak 2021-ben elérte a 40 millió eurót. A rendezetlen politikai és tulajdonjogi viszonyok miatt még ezt a kérdést sem lehetett rendezni. Az adósságot 2017-től a koszovói vezetés szerint a KOSTT fedezi.

Miután a 2013-ban és 2015-ben Szerbia és Koszovó között megkötött megállapodás szerint az áramszolgáltató Koszovó területén kizárólag a koszovói jogszabályoknak megfelelően működhet, létrehozták az Elektrosevert. A munkaengedély kiadását azonban nem követte az Elektrosever részéről a működését igazoló adatok leadása, vagyis a koszovói jogszabályoknak eleget téve a szerb vállalat nem nyújtotta be a hatáskörébe tartozó fogyasztók adatait a KOSTT-nek. Amíg az EPS hallgat, nem ad magyarázatot arra, hogy miért nem lépett működésbe a vállalat, a koszovói vezetés egyre inkább azt hangoztatja, hogy nem tudják tovább törleszteni az északi területeken élők fogyasztását.

Senki sincs, aki leolvasná a villanyórákat

A tervek szerint az Elektrosevernek kellett volna átvennie  az 1989 óta létező Elektrokosmet hatáskörét, mely szintén az EPS vállalatainak egyike,, és a koszovói hatóságok már évek óta nem engedélyezik a működését. A szerbiai vállalat tavalyi éves üzleti jelentéséből kiderül, hogy az Elektrokosmet 1999-ben a Koszovón folytatott háború után elveszítette a villamosenergia-kapacitásai feletti hatáskörét. Miután csak Észak-Koszovóban működhetett, 2009-ben a vállalat megkezdte a hatásterületéhez tartozó háztartásokban és vállalatokban a villanyórák leolvasását, illetve az elfogyasztott áram megfizettetését, ám gyorsan le is álltak vele, ugyanis a koszovói szervek törvénytelen tevékenységként tekintettek a működésükre, vagyis azóta az ezeken a területeken élő polgárok nem is kötelesek fizetni az áramért.

Az Elektrokosmet vállalati jelentéséből kiderül, hogy a vállalat 2020-tól a Leposzavity településhez tartozó Lesák és a Trepcsa helyi közösségeket látja el árammal, ami Észak-Koszovó lakosságának 13 százalékát jelenti. Ugyanakkor a jelentésben azt is kiemelik, az áram megfizettetése nem az ő feladatuk, hiszen a villamos energiát nem az EPS-től, hanem a KOSTT hálózatából kapják.

Az Elektrokosmet 464 személyt foglalkoztat, és 6,8 millió euró veszteséggel zárta a 2021-es évet.

Az Elektrokosmet mellett a Szerbiai Villanygazdaság tartja életben a Koszovó Hőerőművet, még azután is, hogy Szerbia 1999-ben a hőerőművek feletti ellenőrzését is elveszítette . A villanyáram termelésében valamikor jelentős szerepet játszó vállalatnak ma is 7oo alkalmazottja van, és az éves jelentésük szerint a felmerülő hibák elhárítását végzik azóta. 2021-ben 11,5 millió veszteségük volt.

Az 1991-ben alapított koszovói felszíni szénfejtő, amely lignit és barnaszén kitermelésével foglalkozott, 1999-ben szintén leállt. Az ő esetükben a veszteség a múlt évben 2,8 millió euró volt.

Mivel Szerbia nem rendelkezhet saját tulajdonaival és vállalataival Koszovó területén (kivételt képez az Elektrosever), az országos Pénzügyi Tanács jelentése szerint a Szerbiai Villanygazdaság csak 2020-ban 45 millió eurót dobott ki az ablakon, 2021-ben pedig 42 milliót. Arra figyelmeztetnek, hogy ezek a kiadások nagy megterhelést jelentenek az EPS számára.

Az EPS a politika túszává vált?

Slobodan Minić (Szlobodan Minity), a Pénzügyi Tanács különleges tanácsadója a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy a koszovói alkalmazottak havi járandóságának kérdésével már a szerbiai Alkotmánybíróság is foglalkozott.

Azok az alkalmazottak ugyanis, akik az állami költségvetésből kapják a fizetésüket és Koszovóban dolgoznak, egy 2003-ben meghozott végzés alapján magasabb fizetést kaptak, mint a szerbiai közalkalmazottak.

A hátrányos megkülönböztetés miatt 2010-ben az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta ezt a végzést. Az alkalmazottak ennek ellenére azóta is megkapják havi fizetésüket, csak egyelőre nem tudni, hogy milyen jogi alapon.

A Szerbiai Villanygazdaság 10 százalékos munkafelesleggel küzd, leépítésekre lenne szükség. Minić rámutatott, nehéz megállapítani, hogy a koszovói vállalatokban dolgozók mindegyike feleslegnek tekinthető-e, ám mindenképpen megoldást kell találni ezeknek a vállalatoknak a helyzetére.

Kihangsúlyozta: a Szerbiai Villanygazdaság több politikai és szociális problémát is felvet, különösen az után, hogy az EPS 141 millió eurós veszteséggel zárta az évet 2021-ben. Így szerinte azoknak az alkalmazottak számát kellene csökkenteni, akik nem vesznek részt a termelésben.

Korlátozások

Koszovó területén az áramellátásban felmerülő gondok miatt az elkövetkező napokban áramkorlátozásokat jelentettek be. A polgárok naponta hat órán keresztül kapnak villanyáramot, majd két órát szünetel az áramszolgáltatás.

A Koszovói Villamosenergia-elosztó Vállalat (KEDS) közleménye szerint szükség volt erre a rendelkezésre, hiszen az anyagi lehetőségeik végesek.

(Foto:Balkaninsight)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. augusztus 28. 11:40
Igen, azzal kellene foglalkozni, hogy itthon a Lölő cége miért számláz magasabb árat, mint a másik!!
Armageddon
2022. augusztus 28. 11:40
Szerintem ez ottani belügy, leszarjuk!
Backstab
2022. augusztus 28. 11:40
Kecske kurogatas azert meg mindig megy. Latszik
Kormánypárti1
2022. augusztus 28. 10:32
Akkor most Észak-Koszovó Szerbia oszlopra vezetéket akasztós fogyasztói?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!