Megkérdeztük: biztonságban vannak-e a megtakarításaink? 2. rész

2023. augusztus 25. 20:17

Egy magyar átlagpolgár augusztus vége felé sokmilliárdos mínuszt látott az online bankszámláján, de kiderült, hogy szerencsére egy súlyos banki, technikai hibáról van szó. Elhatároztuk, hogy ezúttal összetettebb, a jövőt firtató gazdasági-pénzügyi kérdést szegezünk a ChatGPT újabb, fejlettebb verziójának.

2023. augusztus 25. 20:17
null
Halaska Gábor

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Ezúttal okosabbat igyekeztünk kérdezni, ám sajnos a korábbiakhoz hasonló, ezúttal meglehetősen leegyszerűsítő feleletet kaptuk. Persze egy jól elhelyezett „mentegetőzéssel” a válasz elején és végén. A gép ezúttal is (ahogyan a korábbi beszélgetésünkben) használta a magyarban nem létező „vészfond” kifejezést, ami itt is körülbelül a vész esetére félretett, gyorsan elérhető, pénzzé tehető vagyontípust jelenti.

 

Terveink szerint rövidesen megkérdezzük ugyanezt egy hús-vér szakértőtől is, azt tippelve, hogy az alábbinál sokkal személyesebb, érdemben használhatóbb választ kapunk.

 

A kérdésünk ezúttal az alábbi volt a ChatGPT 4-hez:

„Szia, pénzügyekben jártas gazdasági újságíró vagyok, egyetemen szerzett makrogazdasági ismeretekkel. Mégsem értem pontosan, hogy milyen jövő vár a megtakarításaimra, amelyek főleg magyar ingatlanok, állampapírok és részvények (ezek kb. 33-33-33 százalékos arányban). Aggaszt a jelenlegi magas infláció, az ukrán háború, a 2022-es energiaválság és következményei, egy újabb járványhullám, a kínai gazdasági problémák (pl. ingatlanpiaci csődök, csökkenő GDP-növekedési ráta Kínában). Továbbá a világ kettéosztottságának növekedése, egyfajta új hidegháború beköszöntése is – például immár a BRICS-államok is saját valutát akarnak. Szeretném tudni, hogy a befektetéseim, a megtakarításaim a következő 2-3 vagy akár 5-10 évben megőrzik-e reálértéküket.”

A ChatGPT 4 válasza:

„Fontos megjegyezni, hogy nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és minden befektetés kockázatokkal jár, amiket fontos alaposan megmérlegelni. Azonban a leírtak alapján egy nagyon diverzifikált portfóliód van, amely általában segít csökkenteni a kockázatot. Ingatlanok, állampapírok és részvények együttes jelenléte egy portfólióban gyakran segít a volatilitás csökkentésében és a kockázatok elosztásában.

Rizikók

Magas infláció: A magas infláció erodálja a megtakarítások reálértékét. Az állampapírok, különösen a rövid lejáratúak, különösen sérülékenyek ezzel szemben. Az ingatlanok és a részvények néha jobban ellenállnak az inflációnak, mivel azok árai is emelkednek.

Ukrán háború és geopolitikai feszültségek: Ezek a tényezők negatívan befolyásolhatják az összes befektetési kategóriát, beleértve az ingatlan- és tőkepiacokat is.

Energiaválság és járványhullám: Ezek általános gazdasági lassulást okozhatnak, ami negatívan érintheti az állampapírok és a részvények értékét, illetve az ingatlanok bérleti potenciálját vagy értékesítési árát.

Kínai gazdasági problémák: Mivel Kína a világgazdaság jelentős szereplője, bármilyen lassulás vagy instabilitás globális hatásokkal járhat.

Új hidegháború és kettéosztottság: Ebben az esetben az árfolyamok, a kereskedelmi csatornák és a geopolitikai viszonyok változása további bizonytalanságot és kockázatot jelenthet.

Stratégiai javaslatok

Valutadiverzifikáció: Mivel a forint inflációs kockázata magasabb lehet, érdemes lehet egy részt különböző valutákban tartani.

Részvénypiaci diverzifikáció: Ha a részvényportfóliód túlságosan a magyar vagy az európai piacra összpontosul, globálisabb diverzifikációra lehet szükség.

Likviditás: Az előre nem látható válságok kezelésére érdemes lehet egy likvid „vészfondot” is fenntartani.

Hozamvadászat vs. biztonság: Ha az inflációs nyomás fokozódik, érdemes lehet olyan eszközökre összpontosítani, amelyek potenciálisan magasabb reálhozammal rendelkeznek.

Szakértői konzultáció: Az ön komplex helyzetében a legjobb, ha személyre szabott tanácsot kér egy vagy több pénzügyi szakértőtől.

Mivel a makrogazdasági és geopolitikai kockázatok fokozottak, a jövőbeni reálérték megőrzése nem garantált. A diverzifikáció és a folyamatos monitorozás azonban segíthetnek a kockázatok kezelésében.”

A szerkesztő megjegyzése:

A fenti cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak, konkrét befektetési kérdések eldöntéséhez keressen fel befektetési tanácsadó szakértőt.

Címlapfotó: 123rf

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.



 


 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2023. augusztus 26. 07:52
Hát, ilyen általános közhelyeket bárki össze tud rakni! Igaz, nem olyan gyorsan, mint a mesterséges intelligencia.
Beszélgető
2023. augusztus 25. 07:48
Az rendben van, hogy a gép azt javasolja, hogy kérjük ki egy ember segítségét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!