Ha a cunamit előre lehet jelezni, a gazdasági cunamit miért nem lehet?

2021. november 17. 17:22

Ezt a kérdést tette fel Michael Spence Nobel-díjas közgazdasági professzor emeritus, a Stanford Egyetem Graduate School of Business egykori dékánja szerint a globális ellátási láncok kevésbé rugalmasak, így a normál mintáktól való nagyobb eltérések késleltetett válaszokat, hiányokat, lemaradásokat és szűk keresztmetszeteket okoznak, ahogyan azt manapság látjuk. A közgazda a Project Syndicate portálra írt cikket.

2021. november 17. 17:22
null

A professzor megállapítja, hogy az ellátási lánc zavarai súlyosan hátráltatják a világgazdaság fellendülését.

Ez azért is furcsa helyzet, mert a zavar az érintett termékek és szolgáltatások ellátásában – beleértve a köztes áruk széles skáláját, az áruktól a félvezetőkig és ezek végtermékeikig – hasonlít arra, amit egy háborús gazdaságban várható volna.

És a zavarok nagyrészt megleptek mindenkit.

Spence szerint, az idei év első negyedévére a növekedés felgyorsulását jelezték, és

a szakértők nem igazán kongatták a vészharangot, hogy ezzel majd a kínálat nem tart lépést.

Igaz, a befolyásos makroközgazdászok figyelmeztettek, hogy a túlzottan alkalmazkodó monetáris politika, a megemelkedett háztartási megtakarítási egyenleg, a megcsappant kereslet és a hatalmas költségvetési kiadások kombinációja jelentősen növelheti az infláció kockázatát.

És valóban, ezek az előrejelzések – amelyek az idő múltával egyre valósabbnak tűnnek – arra utaltak, hogy az aggregált kereslet felfutása, amelyet a pénzbőség és a fortyogó eszközárak táplálnak, meghaladhatja a kínálatot.

Azonban továbbra is ismeretlen az egyensúlyhiány valószínűsíthető időtartama, és sokan érvelnek amellett, hogy az infláció – és ezzel együtt az ellátási zavarok – „átmeneti jellegűek”.  

Sok megfigyelő továbbra is ebben bízik.

A globális ellátási láncok résztvevői azonban egyre inkább azt vetítik előre, hogy a hiány, a lemaradások, valamint a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány legalább 2022-ig, és talán még tovább is fennmaradhat.

Egyértelműnek látszik, hogy a kínálat a világgazdasági növekedést is jelentős ideig korlátozni fogja, ami éles kontraszt a 2008-as globális pénzügyi válság utáni évekhez képest. A kereslet megugrása nagyobb lett, mint a járvány közepére vonatkozó előrejelzések jelezték, bár volt alapja a nagy növekedési előrejelzéseknek a járvány felépülési időszakában.

A professzor szerint ezért is érdemes foglalkozni két alapvető kínálati oldali kérdéssel. Először is, léteznek-e mögöttes kínálati korlátok, amelyek a világjárvány okozta akadályok felszámolása után is fennmaradnak? Másodszor, van-e valami a globális ellátási láncok felépítésében és működésében, ami befolyásolja a kínálati választ?

Észszerűen feltételezhető, hogy a világjárvány néhány kínálati tényezőben változásokat idézett elő.

Egyrészt sok munkavállaló kiesett a munkaerőpiacról, illetve elhalasztotta a visszatérést azután is, hogy kivezették a világjárványt tompító mechanizmusokat.

Ennek köze lehet azokhoz a rendkívül stresszes vagy veszélyes körülményekhez, amelyek között egyesek, például az egészségügyi dolgozók dolgoztak a járvány alatt. De sok rakodómunkás hónapokig a hajókon rekedt.

A visszatérő munkavállalók, valószínűleg jobb kompenzációt és a munkakörülmények megváltoztatását követelik. Hasonlóképpen, sokan azok közül, akik a járvány idején távmunkára tértek át, nem hajlandók teljes munkaidőben visszatérni az irodába. Az ilyen változó igények és preferenciák a munkaerőpiac számos szegmensében változásokat vonnak maguk után a kínálati oldalon, és ezek hosszú távú hatásai ismeretlenek.

De a munkaerő-kínálati hatások csak egy részét képezik a történetnek. Tudtuk, hogy megnövekszik a kereslet. De miért is érte ez váratlanul a globális ellátási láncokat?

Ennek egyik oka az, hogy

az elfojtott kereslet még azelőtt szabadult fel, hogy a járvány ténylegesen véget ért volna.

Így a kereslet növekedett, és a világjárvány okozta fennakadások továbbra is hatással voltak a főbb kikötőkre és gyártólétesítményekre, visszafogva a kínálat reagálását.

A professzor szerint a másik tényező az, hogy

a kereslet meghaladta a rendszer csúcsterhelési kapacitását.

Ahhoz, hogy ez a kapacitás bővüljön, beruházásra és időre lett volna szükség.  Ám míg az olyan szolgáltatásoknál, mint a villamos energia (nehezen tárolható) és a csúcsterhelési kapacitás a döntő, az áruk esetében ez más, az ezek iránti keresletet egy jól működő rendszernek kellene kezelni, amely előre látja a túlfeszültségeket és szétosztja a rendelési áramlást.

Ebben rejlik a probléma. A globális ellátási hálózatok jelenlegi felépítésükben összetettek, decentralizáltak és igyekeznek a hatékonyságot maximalizálni és a hulladékot minimalizálni.

Ez a rendszer normális időkben működik, de nem képes kezelni a nagyobb sokkokat vagy zavarokat.

A decentralizáció nem fektet különösen a rugalmasságba, mivel az ilyen befektetések megtérülése a magánszektorban sokkal kisebb, mint a rendszerszintű hozam.

A decentralizáció másik következménye finomabb, és az időjárás-előrejelzés analógiájával magyarázza Spence. Bár az időjárás egy hihetetlenül összetett és összekapcsolt rendszer eredménye, az előrejelzések idővel egyre pontosabbá váltak, köszönhetően a rendkívül kifinomult modelleknek, amelyek rögzítik a releváns tényezők – például a szél, a légkör és az óceán hőmérséklete, valamint a felhőképződés – kölcsönhatásait.

A globális ellátási hálózatok hasonlóan összetettek.

Bár képesek vagyunk előre látni az átfogó folyamatokat – például azt, hogy a kereslet növekedni fog –, de nincs olyan modell vagy eszköztár, amely lehetővé tenné számunkra, hogy bármilyen pontossággal megjósolhassuk, hogy ezek a trendek milyen hatással lehetnek az ellátási láncok egyes elemeire.

Nem tudhatjuk például, hogy hol keletkeznek újabb szűk keresztmetszetek, nem beszélve arról, hogy a piaci szereplőknek hogyan kell módosítaniuk magatartásukat.

Ha az előrejelzések nem elég konkrétak ahhoz, hogy végrehajthatók legyenek, a rendszer nem tud időben vagy hatékonyan igazodni.

A rendszer lényegében csak akkor fedezi fel az elzáródásokat, amikor azok már előtörtek.

És mivel viszonylag kevés rugalmassággal bírnak, a normál mintáktól való nagy eltérések késleltetett válaszokat, hiányokat, lemaradásokat és szűk keresztmetszeteket okoznak, mint amilyeneket ma is tapasztalunk.

A professzor következtetése egyértelmű: jobb modellekre van szükségünk az ellátási láncok fejlődésének előrejelzésére, beleértve a sokkokra adott valószínű reakcióikat. Ezeknek az előrejelzéseknek nyilvánosan elérhetőeknek kell lenniük, hogy minden résztvevő láthassa őket és alkalmazkodhasson. Szerinte a mesterséges intelligencia valószínűleg a siker kulcsa; valójában ez a technológia természetes alkalmazása. De nemzetközi együttműködésre is szükség lenne, olyan országokkal, amelyek megosztják az ellátási lánc hálózatai által generált valós idejű adatokat.

A hurrikán vagy cunami költségei is jelentősen csökkennek, ha a pontos előrejelzések lehetővé teszik az emberek számára, hogy előre tervezzenek. Az ellátási lánc zavarai sem különböznek ettől.
Michael Spence közgazdasági Nobel-díjas közgazdasági professzor emeritus, és a Stanford Egyetem Graduate School of Business egykori dékánja. A Hoover Intézet főmunkatársa, a Luohan Akadémia tudományos bizottságának tagja, és társelnöke az Asia Global Institute tanácsadó testületének. Elnöke volt a független Növekedési és Fejlesztési Bizottságnak, egy nemzetközi testületnek, amely 2006 és 2010 között elemezte a globális gazdasági növekedés lehetőségeit, és szerzője a  The Next Convergence: The Future of Economic Growth in a Multispeed World című könyvnek . 

Az írás megjelent a Project Syndicate oldalán. 

oldalán. 

(Címlap: MTI/EPA/Majama Kimimasza) 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Besenyő István újratőtve
2021. november 14. 13:19
"Ha a cunamit előre lehet jelezni, a gazdasági cunamit miért nem lehet?" Hát lehetne, de akkor elmaradna a globalogazik extra profitja. Remélem a Svéd Akadémia figyelembe veszi jövőre a zseniális magyarázatomat. :)
Akitlosz
2021. november 14. 13:19
"Ha a cunamit előre lehet jelezni, a gazdasági cunamit miért nem lehet?" Azért, mert ember csinálja, nem a természet. Világos, hogy közgazdásznak azok mennek, akik nem értenek a természettudományokhoz, de még egy közgazdászból is kinézném, hogy erre rájön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!